Menu Zamknij

Współpraca na rzecz zmian

Lokalne Systemy Wsparcia (LSW) to inicjatywy działające na poziomie lokalnym, mające na celu zapobieganie wykluczeniu społecznemu młodych ludzi oraz wspieranie ich reintegracji społecznej. LSW to zespoły złożone z przedstawicieli różnych instytucji i organizacji, które współpracują, aby zapewnić kompleksową i skuteczną pomoc rodzinom znajdującym się w trudnej sytuacji.

W skład LSW wchodzą:

– Instytucje publiczne – takie jak służby socjalne, urzędy pracy, szkoły, sądy, policja, poradnie psychologiczno-pedagogiczne, placówki ochrony zdrowia, instytucje kultury, a także obiekty sportowe i rekreacyjne.
– Organizacje pozarządowe i instytucje niepubliczne – które angażują się w działania społeczne i pomocowe.
– Podmioty prywatne – wspierające różnorodne inicjatywy.

Dzięki współpracy tych wszystkich podmiotów, LSW oferują wszechstronne wsparcie, które ma na celu długofalową poprawę sytuacji życiowej osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

W ramach naszej współpracy na rzecz zmian, stawiamy na edukację specjalistów i służb, które mają bezpośredni wpływ na życie dzieci i rodzin zagrożonych wykluczeniem społecznym. Prowadzimy szkolenia, warsztaty i programy rozwojowe, aby podnosić kompetencje osób zaangażowanych w pomoc. Dodatkowo, ściśle współpracujemy z innymi organizacjami, wspólnie wypracowując standardy pracy, które gwarantują skuteczną i długofalową pomoc dla tych, którzy najbardziej jej potrzebują. Naszym celem jest tworzenie spójnego i efektywnego systemu wsparcia, który realnie zmienia życie dzieci i rodzin.

Proponujemy kompleksowe, zintegrowane działania na rzecz dzieci i rodzin z dzielnicy Wola. Działania koncentrują się na obszarze największej kumulacji problemów społecznych.

W ramach naszych działań organizujemy także regularne konferencje dla specjalistów, gdzie dzielimy się najnowszą wiedzą i dobrymi praktykami z zakresu pracy z dziećmi i rodzinami. Te wydarzenia stanowią doskonałą okazję do wymiany doświadczeń, budowania sieci kontaktów oraz wspólnego opracowywania innowacyjnych rozwiązań.

Relacje

Obecnie realizujemy dwa projekty w ramach Lokalnych Systemów Wsparcia:

Wolski Spinacz III

Projekt wspiera dzieci i rodziny z dzielnicy Wola, szczególnie w rejonach Młynowa i Mirowa. Razem z naszymi partnerami – Towarzystwem Rozwijania Aktywności Dzieci SZANSA, Stowarzyszeniem GRADIAM oraz Fundacją Kreatywni w Działaniu – realizujemy działania skoncentrowane na szkołach podstawowych nr 166, 221, 386 oraz lokalnych przedszkolach. Projekt koncentruje się na integracji rodzin, rozwijaniu kompetencji dzieci i młodzieży, a także podnoszeniu kwalifikacji nauczycieli i innych profesjonalistów pracujących z dziećmi. Dążymy do wzmocnienia lokalnej sieci współpracy, aby skuteczniej przeciwdziałać wykluczeniu społecznemu i zacieśniać więzi w społeczności.

Celem projektu jest m.in:

– zwiększenie kompetencji społecznych, emocjonalnych i edukacyjnych dzieci i młodzieży w wieku 6-14 lat,

– integracja rodzin, wzmacnianie więzi rodzinnych, rozwijanie umiejętności aktywnego, konstruktywnego spędzania czasu,

– podnoszenie kompetencji wychowawczych nauczycieli oraz innych profesjonalistów pracujących z dzieckiem i rodziną w otoczeniu szkoły i przedszkola,

– poprawa klimatu wychowawczego w klasach i szkołach objętych lokalnym systemem wsparcia,

– zwiększanie poziomu wiedzy rodziców, rozwój ich kompetencji wychowawczych i opiekuńczych,

– wzmocnienie czynników chroniących w i przeciwdziałanie czynnikom ryzyka mającym w pływ na rozwój psychofizyczny i emocjonalny dzieci i młodzieży,

– integracja, budowanie sieci współpracy podmiotów działających na rzecz dzieci i rodzin w dzielnicy Wola m.st. Warszawy.

Projekt finansowany przez Urząd Dzielnicy Wola m.st. Warszawa.

Zrób To Zamiast! OD marzeń, DO realizacji.

Nasze pilotażowe zadanie jest odpowiedzią na diagnozę przeprowadzoną w Dzielnicy Wola, która zidentyfikowała problem przemocy, uzależnień i ryzykownych zachowań wśród młodzieży i młodych dorosłych. Wspólnie ze Stowarzyszeniem OD-DO skupiamy się na przeciwdziałaniu używaniu substancji psychoaktywnych oraz promowaniu zdrowych postaw społecznych i zawodowych w grupie osób w wieku 15-26 lat, zamieszkujących Wola. Naszym celem jest nie tylko wzmacnianie czynników chroniących, takich jak poczucie własnej wartości i umiejętność stawiania granic, ale także rozwijanie współpracy z lokalnymi instytucjami i organizacjami, aby skutecznie wspierać młodzież w ich rozwoju osobistym, społecznym i zawodowym.

Projekt finansowany przez Urząd Dzielnicy Wola m.st. Warszawa.